John von Neumann

Heb je een leuke tutorial, een duidelijke uitleg van een bepaald onderwerp, een interessante minicursus of heb je een leuk trucje gevonden, post het hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
op=op
Vergevorderde
Vergevorderde
Berichten: 1087
Lid geworden op: 23 apr 2010, 18:11

John von Neumann

Bericht door op=op » 09 aug 2012, 10:40

Misschien heb je nog nooit van John von Neumann gehoord, toch is hij een van de belangrijkste wetenschappers van de twintigste eeuw.
Bijna alle computers zijn gebouwd volgens de architectuur van von Neumann. Als een leek me vraagt wat die man gedaan heeft, dan zeg ik steevast dat hij een van de grondleggers is van de huidige computer.
Maar in feite is dit een activiteit geweest NA zijn wetenschappelijke carriëre. Die carriëre stopte rond het begin van de tweede wereldoorlog. Hij heeft daarna nog wel wat gedaan aan numerieke wiskunde en andere toegepaste bijzaken zoals het voorspellingen van het weer.
Heisenberg ontwikkelde de quantummechanica. Von Neumann zag onmiddellijk in dat deze theorie geformuleerd kon worden in wiskundige termen die later bekend zou worden als de theorie van Hilbertruimten.
Hij toonde ook aan dat de quantummechanica volgens Schrödinger overeen kwam met de theorie van Heisenberg.
Verder zag hij de beperkingen van de Hilbertruimte theorie en ontwikkelde de operator algebra. Hierdoor zou je van Neumann kunnen beschouwen als de eerste mathematisch fysicus. Je zult er zijn naam niet vaak horen vallen, maar von Neumann is de ontdekker van de theorie van lokaal convexe ruimten in de functionaalanalyse.
De man was zo veelzijdig dat ik kortheidshalve nog wat kreten laat vallen van gebieden waaraan hij heeft bijgedragen:
logica en verzamelingenleer, ergodentheorie, maat- en integraaltheorie, tralietheorie en nog veel meer.
Verder is hij de grondlegger van de speltheorie en de continue meetkunde.

Gebruikersavatar
wnvl
Vergevorderde
Vergevorderde
Berichten: 1490
Lid geworden op: 05 okt 2011, 16:30

Re: John von Neumann

Bericht door wnvl » 09 aug 2012, 12:19

Ik ben ook een grote fan! Vaak ook gekend als een van de uitvinders van de atoombom. Spijtig genoeg veel te jong gestorven.

Heeft inderdaad een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de quantumfysica. Spijtig genoeg is zijn naam in dat domein minder gekend, hij had het net als Bohr, Dirac, Einstein, Heisenberg, Planck, De Broglie, Schrodinger... ook wel verdiend dat een of andere populaire constante, vergelijking, concept of theorema naar hem vernoemd werd zodat zijn naam ook in dit domein vereeuwigd werd. In het domein van de computerarchitectuur is dat dus wel gebeurd.

Gebruikersavatar
op=op
Vergevorderde
Vergevorderde
Berichten: 1087
Lid geworden op: 23 apr 2010, 18:11

Re: John von Neumann

Bericht door op=op » 09 aug 2012, 17:53

Zijn rol in de tweede wereldoorlog is kwalijk te noemen. Daarover oordelen blijft echter moeilijk omdat achteruitkijken veel makkelijker is dan vooruitzien.
Hij bedacht een implosiemechanisme dat waarschijnlijk in alle atoombommen wordt gebruikt. Hij zat ook in het kommitee dat de plaats moest bepalen waar de eerste atoombom in Japan moest vallen. Hij is overleden aan botkanker net na z'n vijftigste. Waarschijlijk een gevolg van het te veel bijwonen van kernproeven.

Er zijn wel stellingen e.d. naar hem genoemd, zoals de Neumann algebra en enkele stellingen in de theorie van Banach algebra's.
In de economie is hij wel bekend omdat de speltheorie daar zeer veel wordt toegepast.
In de quantummechanica is zijn entropiebegrip nog altijd zeer nuttig en als vader van de matematische natuurkunde zal zijn naam daar vaak vallen.

Plaats reactie