Oplossen van heteroscedasticiteit in dichotome dataset

Continue & discrete verdelingen, toevalsveranderlijken, betrouwbaarheidsintervallen, correlaties.
Plaats reactie
MauritsM
Nieuw lid
Nieuw lid
Berichten: 5
Lid geworden op: 23 feb 2015, 13:41

Oplossen van heteroscedasticiteit in dichotome dataset

Bericht door MauritsM » 23 feb 2015, 13:50

Beste allen,

Op dit moment ben ik bezig met een onderzoek naar de doorlooptijd van auto's bij een magazijn. Hiervoor gebruik ik de multipele regressie analyse. Daarbij is de doorlooptijd van ration meetniveau. Alle onafhankelijke variabelen zijn van nominaal (dichotoom > effectcodering (-1;+1)) meetniveau.
1 van de assumpties is dat de errors een gelijke variantie hebben voor elke waarde van de voorspelde waarde Y. Uit mijn analyses blijkt dit niet het geval. Dat zou betekenen dat ik mijn onafhankelijke variabelen moet transformeren naar bijvoorbeeld logaritmen, wortels of kwadraten.
Kan dat wel als ALLE onafhankelijke variabelen dichotoom zijn? Een negatieve wortel kan bijvoorbeeld niet worden getrokken, het kwadraat van -1 is gelijk aan het kwadraat van +1 en ook log(-1) geeft imaginaire getallen.

Mijn vraag is hoe ik heterscedasticiteit kan transformeren tot homoscedasticiteit. Als dit niet mogelijk is, hoe dit te verantwoorden is in een onderzoeksrapport. Wat heb ik bijvoorbeeld nog aan mijn model als het niet aan de eisen voldoet?

Alvast dank voor de hulp.

Maurits

Gebruikersavatar
wnvl
Vergevorderde
Vergevorderde
Berichten: 1490
Lid geworden op: 05 okt 2011, 16:30

Re: Oplossen van heteroscedasticiteit in dichotome dataset

Bericht door wnvl » 24 feb 2015, 00:53

Als je die heteroscedasticiteit niet kan oplossen, mag je je model nog gebruiken alleen moet je de significantie met de nodige "omzichtigheid" interpreteren zoals dat meestal gesteld wordt.

Plaats reactie