interactie bij correlatiematen?

Continue & discrete verdelingen, toevalsveranderlijken, betrouwbaarheidsintervallen, correlaties.
Plaats reactie
amyvdb
Nieuw lid
Nieuw lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 23 mei 2013, 13:56

interactie bij correlatiematen?

Bericht door amyvdb » 23 mei 2013, 13:58

Wij toetsen het verband tussen fysieke activiteit en vermoeidheid door middel van een correlatie. Om aanwijzingen te kunnen krijgen voor de richting van het verband hebben we enkele dagen gemeten en geschoven met dagen (een zogenaamde timelag toegepast). Door de verkregen correlaties vervolgens te convergeren naar Fisher correlaties ontstaan er normaalverdeelde correlaties, zodat je er daarna weer normaal mee kunt rekenen en toetsen over kunt uitvoeren etc.

Nu hebben we echter nog een hypothese over een interactie of moderatie. Om precies te zijn: Het negatieve verband tussen de toename van fysieke activiteit en de afname van vermoeidheid de volgende dag is groter voor personen die hogere vermoeidheid rapporteerden dan voor personen die lage vermoeidheid rapporteerden. (We hebben dus een groep met mensen die enerzijds laag vermoeid zijn en hoog vermoeid zijn.)
Maar het verband hebben we aangetoond middels correlaties (gewone en daarna geconvergeerd naar Fisher correlaties). Hoe moet je deze interactie dan analyseren? Met correlatiematen kun je geen ANOVA doen toch?
De variabelen zijn dus: activiteit (ratio), vermoeidheid (ratio) en initiële vermoeidheid van een persoon (interactievariabele, groep laag vs hoog vermoeid)

Alvast heeeel erg bedankt voor jullie visie!

Gebruikersavatar
wnvl
Vergevorderde
Vergevorderde
Berichten: 1490
Lid geworden op: 05 okt 2011, 16:30

Re: interactie bij correlatiematen?

Bericht door wnvl » 23 mei 2013, 23:52

Als ik het goed heb, heb je voor elke persoon een correlatie berekent tussen de fysieke activiteit en de vermoeidheid de volgende dagen. Klopt dit?

Door de Fisher getransformeerde te nemen zijn deze correlaties opnieuw normaal verdeeld zijn, dan mag je op deze correlaties een ANOVA toepassen.

Plaats reactie