Opleiding wiskunde

Wil je wiskunde studeren? Of gewoon meer informatie over wiskunde als studie? Dit is de plek!
Plaats reactie
gekkiegek
Nieuw lid
Nieuw lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 mar 2009, 01:09

Opleiding wiskunde

Bericht door gekkiegek » 06 mar 2009, 13:02

Beste leden,

Mijn interesse in een opleiding wiskunde is altijd heel groot geweest. Ik ben echter naar de havo, de opleiding accountancy gaan volgen aan de hogeschool. Na het behalen van mijn propedeuse accountancy heb ik mijn studie voortgezet op de universiteit waar ik behalve studeren ook ben gaan werken bij een accountantskantoor.

Nu ben ik mij aan het oriënteren voor de opleiding wiskunde. Ik weet echter nog heel weinig van deze opleiding. Een aantal vragen die mij dan ook bezig houden zijn:
1) Waarom zou je kiezen voor de opleiding wiskunde? Wat moet je aanspreken/liggen.
2) Wat is het verschil tussen wiskunde op HBO niveau en op WO niveau (opleidingsduur, niveau, druk)?
3) Wordt de opleiding wiskunde op HBO niveau ook gegeven in andere plaatsten behalve Amsterdam en Leeuwarden?
4) Wat kan je precies worden na de wiskunde opleiding?
5) Misschien de belangrijkste vraag van allemaal. Ik heb 3 jaar geleden op de middelbare school wiskunde A gehad en ik heb begrepen dat je voor de opleiding wiskunde B nodig hebt. Hoe kan ik toch mee participeren aan de opleiding wiskunde?

Zou iemand mij kunnen helpen?

Alvast bedankt!

arno
Vergevorderde
Vergevorderde
Berichten: 1923
Lid geworden op: 25 dec 2008, 16:28
Locatie: Beek en Donk, Noord-Brabant

Re: Opleiding wiskunde

Bericht door arno » 07 mar 2009, 11:58

Waarom zou je kiezen voor de opleiding wiskunde? Wat moet je aanspreken/liggen?
Het kan zijn dat je kiest voor de opleiding wiskunde omdat je wiskunde interessant vindt, of omdat je het nodig hebt voor het beroep dat je wilt uitoefenen. Als je een universitaire opleiding wiskunde volgt moet je een gevoel zien te krijgen voor het omgaan met abstracties. Wiskunde is per slot van rekening een formele wetenschap die zich bezig houdt met de studie van abstracte structuren. Als je je meer tot de toepassingsgerichte kant van de wiskunde aangetrokken voelt, moet het vertalen van een probleem naar een wiskundig model en het terugvertalen van het model naar de praktijk je in ieder geval aanspreken. Je moet in ieder geval gevoel zien te krijgen voor het formuleren van een goede probleemstelling en het bedenken van een geschikte oplossingsstrategie.

Wat is het verschil tussen wiskunde op HBO niveau en op WO niveau (opleidingsduur, niveau, druk)?
Een opleiding wiskunde op HBO-niveau geeft recht op een bachelorstitel, en die op WO-niveau geeft recht op een masterstitel, of een ingenieurstitel (ir) als je een opleiding aan een TU zou volgen. De bacheloropleiding duurt 3 jaar en de mastersopleiding 5 jaar. Qua inhoud is er geen verschil in niveau.

Wordt de opleiding wiskunde op HBO niveau ook gegeven in andere plaatsen behalve Amsterdam en Leeuwarden?
Ik meen dat Fontys in Tilburg naast de lerarenopleidingen wiskunde ook andere wiskunde-opleidingen op HBO-niveau aanbiedt, maar daarvoor kun je beter contact met hen opnemen.

Wat kan je precies worden na de wiskunde-opleiding?
Dat is afhankelijk van het soort opleiding en (bij een WO-opleiding) van de specialisatie die je gekozen hebt.
Het is in ieder geval raadzaam om als voorbereiding op de opleiding wiskunde het Basisboek Wiskunde van Jan v/d Craats aan te schaffen omdat wiskunde A en B inhoudelijk te weinig basiskennis wiskunde verschaffen om aan de wiskunde-opleiding op HBO- of WO-niveau te beginnen. De oorzaak zit hem in het feit dat er bij de invoering van de basisvorming in 1993 enorme hoeveelheden wiskundeleerstof zijn geschrapt, en dat daardoor de wiskundige basisvaardigheden, die je als aankomend student wiskunde zou moeten hebben, in de havo- en v.w.o.-bovenbouw, niet of nauwelijks (meer) aan bod komen. Het gevolg is dan ook dat veel aankomende studenten wiskunde nu al te weinig wiskundige basisvaardigheden bezitten om aan de studie te kunnen beginnen. Om dit op te vangen worden er dan ook instaptoetsen wiskunde georganiseerd om zo het aanvangsniveau wiskunde toch op een redelijk peil te krijgen, waarbij ook regelmatig van het Basisboek Wiskunde gebruik wordt gemaakt. Omdat dit boek geen aandacht besteedt aan kansrekening en statistiek is het raadzaam om daar een apart boek voor aan te schaffen.
"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel

Plaats reactie