indexcijfers berekenen met negatieve jaartallen erbij

Heb je een leuke wiskunde puzzel of een mooi vraagstuk gevonden en wil je die met ons delen? Post het hier.
svensven
Nieuw lid
Nieuw lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 09 apr 2019, 15:22

indexcijfers berekenen met negatieve jaartallen erbij

Bericht door svensven » 09 apr 2019, 15:31

Om iemand bij ons te beoordelen op zijn performance willen we graag zijn resultaten meten die hij heeft bijgedragen aan een bepaald aspect van ons bedrijf.

Voor maanden waarin we geen verlies zouden maken hebben we daarom een relatief eenvoudig sommetje gemaakt en is het voor ons makkelijk om te beoordelen of hij het die maand in verhouding goed of slecht heeft gedaan. Laten we zeggen dat bv

jan 2017 - was netto resultaat 10.000 euro
jan 2018 - was netto resultaat 20.000 euro
feb 2017 - was netto resultaat 15.000 euro
feb 2018 - was netto resultaat 30.000 euro

op basis van enkele opgetelde maanden zien we dat de trend is dat er ongeveer een verdubbeling van het resultaat was en dus is alles wat meer dan 200% resultaat oplevert "goed" te noemen en alles wat daaronder zit "under performance". in werkelijkheid zijn de schommelingen wat minder heftig en kunnen we dus niet ook altijd zeggen dat het logisch is dat we elke maand maar blijven verdubbelen - daarom nemen we altijd de laatste 6 maanden een gemiddelde van deze percentages mee, zodat ook bij minder harde groei we een beetje een betrouwbaar indexcijfer hebben.

Maar tot zover kunnen we het zelf ook nog wel allemaal makkelijk berekenen. Echter waar ik totaal niet uitkom is hoe we dit zelfde truukje kunnen toepassen met maanden waarin we verlies hebben geleden t.o.v. maanden een jaar later waarin er een winst te zien was.
Stel nou dat op basis van bovenstaande ons 'indexcijfer 2.0 - of 200% was" en we dus altijd een verdubbeling van het resultaat bejubelen. Hoe zouden we dan om moeten gaan met bijvoorbeeld deze :

maart 2017 - was netto resultaat -5000 euro
maart 2018 - was netto resultaat 15.000 euro

Wat voor factor kunnen we hier dan op plakken en welke formule moeten we hier op toepassen?

Plaats reactie