een ontbrekende euro

Heb je een leuke wiskunde puzzel of een mooi vraagstuk gevonden en wil je die met ons delen? Post het hier.
Plaats reactie
Jan met de Pet
Nieuw lid
Nieuw lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 16 okt 2020, 13:36

een ontbrekende euro

Bericht door Jan met de Pet » 16 okt 2020, 13:38

Drie jongens waren uitgenodigd voor de verjaardag van hun gezamenlijke vriend. Ze gingen op pad om een mooie pet voor hem te kopen want hij begon een beetje te kalen en het was al half oktober, dus herfst. In een ouderwetse hoedenwinkel werden ze geholpen door een verkoopmedewerker. De jongens hadden snel een keuze gemaakt voor een pet met een mooi ruitje voor de prijs van slechts €30. Tja, het is en blijft een kwestie van smaak. "Da's mooi verdeeld" dachten de drie jongens. “Ieder lapt een tientje". Ze legden het geld à contant op de toonbank en liepen voldaan de deur uit.

De baas van de winkel had het allemaal van een afstandje half meegekregen en vroeg nog even na wat er zojuist was verkocht. "Een pet met een ruitmotief, voor €30", zei de medewerker. "Dat klopt niet" zei de baas, "die pet was €25. Ga ze maar gauw achterna om ze die €5 verschil terug te betalen, ik wil daar geen gedoe over".

De medewerker griste snel wat euromunten uit de kassa, een munt van €2 en drie munten van €1, in totaal dus €5, zoals de baas had gezegd. Hij zag aan het eind van de straat de jongens nog lopen, liep er snel heen en bedacht zich in de tussentijd dat hij die €5,- nooit gelijk over de drie jongens zou kunnen verdelen. Daarnaast vond hij dat hij maar karig werd betaald door zijn baas. Daarom stak hij die munt van €2,- alvast in zijn eigen zak, niemand die erachter komt. Hij haalde de jongens in, vertelde hen dat ze teveel hadden betaald, dat hij de 10% korting was vergeten en hij gaf ieder van de drie een munt van €1 retour. De jongens waren blij met zo'n klantvriendelijkheid.

Maar wat nu? De drie jongens hadden dus in totaal niet ieder een tientje voor die pet betaald, maar ieder €9. Drie maal €9 is €27. De verkoopmedewerker had ook nog €2 in zijn eigen zak gestopt. Dat bedragje van €2 bij die €27 opgeteld maakt €29. Dan missen we dus nog €1. Wie weet waar die is gebleven?

arie
Moderator
Moderator
Berichten: 3583
Lid geworden op: 09 mei 2008, 09:19

Re: een ontbrekende euro

Bericht door arie » 16 okt 2020, 23:35

Spoiler:
De jongens betalen 3 x 9 = 27 euro, daarvan gaan 25 naar de baas, en 2 naar de stelende werknemer.

pd0ljn
Nieuw lid
Nieuw lid
Berichten: 2
Lid geworden op: 18 nov 2020, 21:57

Re: een ontbrekende euro

Bericht door pd0ljn » 18 nov 2020, 22:10

Er wordt 3 euro af getrokken en maar 2 euro bijgeteld. Tel foutje.

Plaats reactie