Beste aantallen/verhoudingen ingredienten in recept berekene

Wiskunde is niet alleen een vak op school. Kom je ergens in de praktijk (bijvoorbeeld tijdens je werk) een wiskundig probleem tegen dan kun je hier om hulp vragen.
roy844
Nieuw lid
Nieuw lid
Berichten: 4
Lid geworden op: 17 sep 2008, 17:39

Beste aantallen/verhoudingen ingredienten in recept berekene

Bericht door roy844 » 08 aug 2018, 07:23

Ik stel soms recepten samen die moeten voldoen aan bepaalde specificaties.
Zo moeten de macronutrienten (eiwitten, koolhydraten, vetten) een bepaalde verhouding hebben,
bijvoorbeeld 30% eiwitten, 35% koolhydraten en 35% vetten. Ook moet het aantal kcal in het recept een bebaalde hoeveelheid hebben, bijvoorbeeld 700 kcal.

Stel je hebt nu een x aantal ingredienten en je wilt berekenen wat de beste verhouding en hoeveelheid is zodat je binnen de bovenstaande specifiecaties blijft.
Elk ingredient heeft ook een bepaalde verhouding tussen de macronutrienten en ook een aantal kcal per 100gram.

Is het mogelijk om wiskundig te berekenen welke verhoudingen mogelijk zijn?
Er zijn natuurlijk meerdere mogelijke uitkomsten mogelijk en ik kwam hier zelf niet uit.

Wellicht dat iemand mij op weg kan helpen.

Alvast bedankt.

Plaats reactie