Pagina 1 van 1

Statistiekprobleem

Geplaatst: 20 mei 2016, 16:34
door Anne77
Hoi allemaal,

Ik studeer een taal en heb een onderzoek uitgevoerd, maar heb nooit iets van statistiek of SPSS gehad en weet nu niet wanneer ik conclusies mag gaan trekken uit mijn resultaten.

Ik heb twee dingen getest: ten eerste een baseline: wat voor emoties kent iemand toe aan een zin. Ten tweede dezelfde zin, maar dan met een extra woord: zijn nu die emoties die worden toegekend veranderd?
Per emotie heb ik percentages hoeveel mensen die toekennen aan de betreffende zinnen en zo kan ik dus de toe- en afname berekenen van hoeveel mensen die emotie toekennen. Gemiddeld is elke vraag door zo'n 80 personen beantwoord, maar sommige door maar 40. Bij welke toe- of afname mag ik nu conclusies gaan trekken, dat de mate van die emotie inderdaad veranderd is? Als 5 mensen meer of minder die emotie toekennen? 5%? Ik lees van alles over chi-testen en significante verschillen, maar snap er niets van en weet niet wat op mijn onderzoek van toepassing is. Wie kan mij helpen?

Groeten,
Een statistiekleek

Re: Statistiekprobleem

Geplaatst: 20 mei 2016, 20:41
door wnvl
Als die emoties gemeten worden als dichotome variabelen (0=niet aanwezig / 1=aanwezig), dan is chi kwadraat de juiste methode.
Je hebt 1 vrijheidsgraad.

Alternatief is het volgende. Je berekend de proportie en met deze calculator bereken je het 95% betrouwbaarheidsinterval.

https://www.mccallum-layton.co.uk/tools ... alculator/

Dat is ook een goede manier van rapporteren.