strategie voor kiezen targets bij modelzweefvliegwedstrijd

Wiskunde is niet alleen een vak op school. Kom je ergens in de praktijk (bijvoorbeeld tijdens je werk) een wiskundig probleem tegen dan kun je hier om hulp vragen.
l Shems
Nieuw lid
Nieuw lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 03 jan 2017, 19:21

strategie voor kiezen targets bij modelzweefvliegwedstrijd

Bericht door l Shems » 03 jan 2017, 19:46

Binnen de modelzweefvliegdiscipline F3K worden taken gevolgen. Een taak bestaat uit een werktijd, waarbinnen voor verschillende vluchten verschillende tijden moeten worden gehaald. De vliegtuigen worden met de hand gelanceerd, kunnen bestuurd worden, maar hebben geen motor of propellor.

Eén van de taken is het vliegen van 1, 2, 3 en 4 minuten in willekeurige volgorde binnen een tijd van 10 minuten. Je mag zo vaak starten als je wil. De totaalscore bestaat uit het totaal van de tijden per vlucht, per vlucht beperkt tot de maximum vluchttijd voor die vlucht (de target)

Nu, als voorbeeld van de complexiteit:
De eerste vlucht haal je 3:28 seconde. Moet je nu de vlucht van 3 minuut of die van 4 minuten als gevlogen beschouwen?

Kies je die van 3 minuten, dan heb je 28 seconden "overvlogen", en kun je die tijd nooit meer inhalen. Dus je kunt nog maximaal 3:32 vliegen voor de vlucht van 4 minuten als je de rest ook vol vliegt.

Kies je 4 minuten, dan heb je 32 seconden tekort gevlogen, maar heb je vervolgens wel 32 seconden "over" om de volgende vluchten te lang te vliegen zonder dat je iets verliest. Bovendien hoef je nu als langste vlucht nog maar 3 minuten te vliegen, terwijl in het vorige scenario je nog 3:32 moet vliegen om dezelfde score te kunnen bereiken.

Hoe bepaal je op een wiskundig correcte manier wat je als nieuwe target kiest, afhankelijk van de targets en de reeds gevlogen tijden? Je mag de tijd die verloren wordt om te lanceren stellen op 2 seconden, en bij gelijke scores heeft een kortere effectieve vliegtijd de voorkeur. Je volgende target is in principe de langst nog te vliegen tijd binnen de overgebleven targets.

Ik zoek een eenvoudig algoritme om de optimale te kiezen volgende (target)vluchttijd vast te stellen, en tegelijkertijd de score te bepalen van de afgeronde vlucht.
In principe zoek ik een oplossing voor een willekeurige set aan targettijden binnen een willekeurige werktijd.

Plaats reactie