Beste aantallen/verhoudingen ingredienten in recept berekene

Wiskunde is niet alleen een vak op school. Kom je ergens in de praktijk (bijvoorbeeld tijdens je werk) een wiskundig probleem tegen dan kun je hier om hulp vragen.

Beste aantallen/verhoudingen ingredienten in recept berekene

Berichtdoor roy844 » 08 Aug 2018, 07:23

Ik stel soms recepten samen die moeten voldoen aan bepaalde specificaties.
Zo moeten de macronutrienten (eiwitten, koolhydraten, vetten) een bepaalde verhouding hebben,
bijvoorbeeld 30% eiwitten, 35% koolhydraten en 35% vetten. Ook moet het aantal kcal in het recept een bebaalde hoeveelheid hebben, bijvoorbeeld 700 kcal.

Stel je hebt nu een x aantal ingredienten en je wilt berekenen wat de beste verhouding en hoeveelheid is zodat je binnen de bovenstaande specifiecaties blijft.
Elk ingredient heeft ook een bepaalde verhouding tussen de macronutrienten en ook een aantal kcal per 100gram.

Is het mogelijk om wiskundig te berekenen welke verhoudingen mogelijk zijn?
Er zijn natuurlijk meerdere mogelijke uitkomsten mogelijk en ik kwam hier zelf niet uit.

Wellicht dat iemand mij op weg kan helpen.

Alvast bedankt.
roy844
Nieuw lid
Nieuw lid
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 17 Sep 2008, 17:39

Terug naar Praktijkproblemen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten

Wie is er online?

Er zijn in totaal 5 gebruikers online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 5 gasten (Gebaseerd op de gebruikers die actief waren gedurende 5 minuten)
De meeste gebruikers ooit tegelijkertijd online was 649 op 31 Okt 2014, 18:45

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten
Copyright © 2009 Afterburner - Free GPL Template. All Rights Reserved.