Pagina 1 van 1

Beste aantallen/verhoudingen ingredienten in recept berekene

Geplaatst: 08 aug 2018, 07:23
door roy844
Ik stel soms recepten samen die moeten voldoen aan bepaalde specificaties.
Zo moeten de macronutrienten (eiwitten, koolhydraten, vetten) een bepaalde verhouding hebben,
bijvoorbeeld 30% eiwitten, 35% koolhydraten en 35% vetten. Ook moet het aantal kcal in het recept een bebaalde hoeveelheid hebben, bijvoorbeeld 700 kcal.

Stel je hebt nu een x aantal ingredienten en je wilt berekenen wat de beste verhouding en hoeveelheid is zodat je binnen de bovenstaande specifiecaties blijft.
Elk ingredient heeft ook een bepaalde verhouding tussen de macronutrienten en ook een aantal kcal per 100gram.

Is het mogelijk om wiskundig te berekenen welke verhoudingen mogelijk zijn?
Er zijn natuurlijk meerdere mogelijke uitkomsten mogelijk en ik kwam hier zelf niet uit.

Wellicht dat iemand mij op weg kan helpen.

Alvast bedankt.