Pagina 1 van 1

Percentage

Geplaatst: 16 sep 2020, 19:09
door Joke
Beste,

Ik ben niet wiskundig opgeleid.. Kan iemand me uitleggen hoe ik dit kan berekenen op mijn wiskundige rekenmachine?

x + 9,64% = 122,7

Door uitproberen weet ik dat het
111,9 + 10,8 = 122,7
is, maar ik weet niet hoe ik het zelf kan berekenen. Kan iemand mij helpen? :)
Ik moet telkens 9,64% van een totaalbedrag nemen, en enkel dat totaalbedrag is gekend.

Alvast bedankt!
Joke

Re: Percentage

Geplaatst: 16 sep 2020, 19:23
door SafeX
Zou het kunnen zijn, dat je moet uitrekenen: x+9,64% x= 122,7
Zo ja, kan je dan x vinden?

Hint: 9,64%=9,64/100

Een ander vb: x+10% x=110

Re: Percentage

Geplaatst: 16 sep 2020, 20:01
door Joke
Beste SafeX,

Ja, ik denk dat het inderdaad zou kunnen dat ik x+9,64% x= 122,7 moet uitrekenen.
Maar ik geraak er helaas niet alleen uit! Ik ben 8 jaar geleden afgestudeerd als verloskundige en de wiskunde is echt te lang geleden! ;)

Re: Percentage

Geplaatst: 16 sep 2020, 20:54
door arie
Als we herschrijven:

\(9,64\% = \frac{9,64}{100} = 0.0964\)

dan wordt je vergelijking

x + 0,0964 * x= 122,7

ofwel

1 * x + 0,0964 * x= 122,7

Kom je hiermee verder?

Re: Percentage

Geplaatst: 16 sep 2020, 21:30
door SafeX
Joke schreef:
16 sep 2020, 20:01
Beste SafeX,

Ja, ik denk dat het inderdaad zou kunnen dat ik x+9,64% x= 122,7 moet uitrekenen.
Maar ik geraak er helaas niet alleen uit! Ik ben 8 jaar geleden afgestudeerd als verloskundige en de wiskunde is echt te lang geleden! ;)
Ok, met de hulp van arie, lukt het wel?
Bedenk eens wat je met eenvoudige getallen zou doen, bv 2x+5x=7 of 8x+2x=10.

Re: Percentage

Geplaatst: 17 sep 2020, 08:27
door Joke
Ik zal als eenvoudiger voorbeeld dit nemen:

x + 10% van x = 110

dus x + 0,10x = 110

Dan wordt het volgens mij: x + x = 110/0,10
x + x = 1100
En dat klopt niet hé? Zo kan ik nooit aan x = 100 geraken...

Re: Percentage

Geplaatst: 17 sep 2020, 10:37
door arie
Joke schreef: x + 0,10x = 110
Tot hier klopt het, maar nu moet je eerst x buiten haakjes halen, vergelijk:
3 appels + 5 appels = 4 euro,
(3 + 5) appels = 4 euro
8 appels = 4 euro
1 appel = 0,50 euro

en in jouw laatste voorbeeld:
1*x + 0,10*x = 110
(1+0,10)*x = 110

Wellicht heb je het "buiten haakjes halen" net behandeld gekregen of herinner je het nog van de schooltijd.
Kom je zo verder?