De straffe stuitbal

Wiskunde is niet alleen een vak op school. Kom je ergens in de praktijk (bijvoorbeeld tijdens je werk) een wiskundig probleem tegen dan kun je hier om hulp vragen.
Plaats reactie
Justien
Nieuw lid
Nieuw lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 20 okt 2016, 09:38

De straffe stuitbal

Bericht door Justien » 20 okt 2016, 09:47

Lambik zit in de penarie! In ware James Bond-stijl heeft Krimson hem gevat en vastgesnoerd in de hoek van een grote rechthoekige hangar van 99 op 101 meter. Boven Lambiks hoofd zakt gestaag een dodelijke laserstraal, die hem over exact 150 seconden zal raken. De uitknop K van de laser bevindt zich in de hoek schuin tegenover Lambik. Gelukkig kan Lambik nog net een uitvinding van professor Barabas uit zijn zak peuteren: een pistool dat een klein balletje kan afschieten, de straffe stuitbal, die met een snelheid van 100 meter per seconde reist, nooit zijn snelheid verliest en volgens perfecte reflecties van wanden afkaatst. Het balletje ketst dus telkens van de wand af onder eenzelfde hoek als deze waaronder hij tegen de wand botst. Omdat hij zo stevig is vastgebonden, kan Lambik het pistool enkel horizontaal, ter hoogte van de uitknop en onder een hoek van 45 graden ten opzichte van de wanden afvuren. Als het balletje de uitknop K kan raken, dan zou Lambik gered zijn.

1. Als Lambik het pistool afvuurt, zal de straffe stuitbal dan ooit de uitknop raken? En zal dit gebeuren voor de straffe stuitbal Lambik zelf raakt?
2. Hoeveel keer zal de straffe stuitbal de wanden raken vooraleer hij de uitknop bereikt?
3. Zal Lambik op tijd gered worden als hij het projectiel meteen afschiet?
4. Zou Lambik zich kunnen redden als hij het pistool onder een hoek van 30 graden moet afschieten?

Gebruikersavatar
wnvl
Vergevorderde
Vergevorderde
Berichten: 1490
Lid geworden op: 05 okt 2011, 16:30

Re: De straffe stuitbal

Bericht door wnvl » 21 okt 2016, 20:54

Ik denk dat een tekening bij deze opgave (die mooi bij mijn profielfoto past) nodig is...

Plaats reactie