wiskundefora

Dit is de plek voor onzin, off-topic gebrabbel en idiote moppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
wnvl
Vergevorderde
Vergevorderde
Berichten: 1490
Lid geworden op: 05 okt 2011, 16:30

wiskundefora

Bericht door wnvl » 26 aug 2012, 13:39

Afgesplitst uit viewtopic.php?f=16&t=7241#p44508

Ik geef alleen links van de fora die niet in het vaarwater van dit forum treden.
op=op schreef:Nu ben ik toch wel heel benieuwd waarom je dit forum goed gemodereerd vindt.
Wat is je kriterium? En wat vind je dan van het wetenschapsforum?
Het gaat om: http://www.matematicamente.it/forum/

Wat ik er goed aan vind:

- De gebruiker is verplicht om latex te gebruiken anders wordt het topic gesloten. Dit vermijdt topics met formules die onaangenaam om te lezen zijn.
- De gebruiker is verplicht om een goede titel te kiezen (geen titels genre "hulp probleem"), dit maakt dat je als lezer op basis van de titel kan beslissen of je het topic interessant kan vinden.
- Vragen staan bijna altijd in de juiste onderverdeling (niveau + domein)
- Voor de verschillende domeinen / niveaus aparte moderatoren (velen bezig aan een doctoraatsopleiding)
- Antwoorden zowel van moderatoren als andere van goede kwaliteit en quasi altijd reactie van degene die het topic opende.
- Meeste domeinen tot niveau master wiskunde - natuurkunde - ingenieurswetenschappen (mechanica, thermodynamica, elektronica, ...) zijn afgedekt.
- Heel veel vragen en antwoorden

In vergelijking met Nederlandse fora, zie je daar ook veel vragen komen van een iets hoger niveau. Ofwel maken Nederlanstaligen meer gebruik van de fora van de universiteiten / studentenverenigingen, ofwel schakelen ze sneller over naar het Engels, vermoed ik. Op dit forum bvb gaan de meeste vragen tot het niveau berekenen van relatief eenvoudige integralen en dan stopt het, buiten studenten uit humane wetenschappen die soms vragen hebben over statistiek.


Niet echt een forum, maar een hele goede website voor wiskunde problemen (totaal ander doelpubliek dan dit wiskundeforum) vind ik

http://math.stackexchange.com/

Je stelt daar een vraag, plakt daar een aantal specifieke tags op (bvb getaltheorie, Mersenne-getallen). Mensen die gespecialiseerd zijn in die domeinen proberen dan je vraag te beantwoorden of door te verwijzen. Je kan de vragen en antwoorden van medegebruikers beoordelen en daardoor stijgt de reputatie van die gebruikers. Doel voor vele gebruikers is een hoge reputatie op te bouwen.

Op sommige concurrerende klassieke wiskunde fora die op hetzelfde doelpubliek richten als wiskundeforum gebruiken het concept van reputatie om mensen die goede antwoorden geven in de verf te zetten.

Gezien het beperkt aantal Nederlandstaligen en het beperkt belang van onze taal is er in het Nederlands natuurlijk veel minder mogelijk. In elk geval blijven fora in de eigen taal voor mij een zekere charme behouden t.o.v. fora in andere talen.

Sjoerd Job
Vergevorderde
Vergevorderde
Berichten: 1144
Lid geworden op: 21 jan 2006, 15:09
Locatie: Krimpen aan den IJssel

Re: wiskundefora

Bericht door Sjoerd Job » 27 aug 2012, 05:33

wnvl schreef:Ik geef alleen links van de fora die niet in het vaarwater van dit forum treden.
Doe gerust meer dan dat, zou ik zeggen!

Wat ik zo fijn vind aan wiskundeforum.nl is dat er -mijns inziens- gewoon een prettige sfeer hangt. Niet een overvloed aan regeltjes, en wanneer iemand zich eens niet aan de 'duidelijke titel'-regel houdt, gaan we toch beantwoorden.

Wanneer we meer posters/bezoekers/... zouden hebben, word het denk ik wel tijd om dat echt harder aan te pakken, maar op dit moment valt het -mijns inziens- nog wel wat mee. Anderzijds, al het inhoudelijke wiskunde gedoe doe ik al lang niet zelf meer.
``Life is complex. It has real and imaginary parts.''

Gebruikersavatar
op=op
Vergevorderde
Vergevorderde
Berichten: 1087
Lid geworden op: 23 apr 2010, 18:11

Re: wiskundefora

Bericht door op=op » 27 aug 2012, 08:53

Ik ben het met je eens Sjoerd Job.
Met te veel regeltjes en bemoeienis wek je ergernis op, dat weer resulteert in gefrustreerde reacties.
Dat merk je duidelijk bij de "concurrent", dat af en toe meer op een schoolklasje lijkt.

Plaats reactie